11 aug 2018
Bliv klædt på til boligkøb
Tjek på købsaftalen
Søren Ahlgren Mortensen er ejer af Komplet Køberrådgivning, der rådgiver boligkøbere med både fysisk boliggennemgang, prisforhandling, juridisk rådgivning og forsikringsrådgivning.
Han oplever, at de fleste forbrugere har brug for hjælp til at gennemgå købsaftalen. – Det kan enten en advokat eller køberådgiver som ham selv, hjælpe til med.
»Der fremgår en masse ting af købsaftalen, som det kan være svært at gennemskue som køber. Der kan være aftaler omkring ejendommen, der kan betyde, at man på et senere tidspunkt for eksempel ikke kan opnå forsikringsdækning – hvilket kan vise sig at være en enormt vigtig detalje,« siger han.
Vælg den rigtige ejerskifteforsikring
En af de største faldgruber for boligkøbere er, ifølge Søren Ahlgren Mortensen, at få forsikret huset bedst muligt, både i forhold til ejerskifteforsikring og husforsikring.
Uanset om du som køber anvender en boligadvokat, købermægler, eller juridisk køberrådgiver i forbindelse med dit huskøb, skal du, kræve at modtage rådgivning om valg af ejerskifteforsikringen.
»Valg af ejerskifteforsikring er et, af de vigtigste valg i en ejendomshandel og det er det eneste valg, man ikke kan lave om på som boligkøber, når først man har fået nøglen til det nye hus.
Mange boligkøber tegner desværre en ubrugelig ejerskifteforsikring, uden at vide det, som de betaler rigtig mange penge for.
Først den dag de står med en skjult skade, til flere hundrede tusinder kroner, finder de ud af, at de har valgt den forkerte ejerskifteforsikring, til deres hus, fordi forsikringen ikke dækker,« siger han.
Assistance til prisforhandling
Prisforhandling er et område, som mange ikke er klar over, at de med fordel kan få hjælp til.
»Mange kunder kan godt selv forhandle en god pris på deres ejendom, men der er mulighed for at få hjælp til det, så ejendomsmægleren bliver mødt af en professionel på den anden side.
Der kan også være nogle udfordringer ved ejendommen, som rådgiveren bliver opmærksom på ved besigtigelse, der ikke er nævnt i tilstandsrapporten, som man kan bruge til at forhandle med,« siger Søren Ahlgren Mortensen.
Tung Jura
Ser man på et helt normalt huskøb, kan der sagtens være mellem 150-300 siders dokumenter, og dele af det kan være kompliceret at sætte sig ind i.
»Avancerede områder som servitutter og tinglysning af skøde, har de fleste brug for hjælp til. Der kan for eksempel stå i en servitut fra en kommune, at de tager halvdelen af haven om tre år, fordi der skal ligge en fællesvej. Den slags er rart at vide på forhånd,« siger han.
Gå til flere forskellige banker eller brug uafhængig rådgiver.
»Mange går ned i deres egen bank og beder dem håndtere finansieringen. Det er også fint nok, men vi ville bare ønske, at boligkøbere gik til flere forskellige banker og kreditforeninger og spillede dem ud mod hinanden.
Der er mange ting at være opmærksom på – ikke mindst hele spillet omkring fastforrentede og variable rente.
Samtidig er der kommet et væld af nye lånemuligheder fra forskellige banker og kreditforeninger, der kan give forbrugerne en masse gode muligheder for at få, nogle gode lån, som passer lige præcist til deres behov.
Man kan også gøre brug af en uafhængig rådgiver, hvis man ikke har tillid til sin bankrådgiver.