15 jun 2020

Sommerhus køb – Spar penge med disse råd

Går du og drømmer om at købe et sommerhus?

Vi har lavet nedenstående guide til fremtidige sommerhusejere så du har alle overvejelser med når du køber sommerhus.

Med vores råd kan du potentielt spare penge på dit sommerhuskøb.

Et stykke hen ad vejen minder købsprocessen ved et sommerhuskøb om den tilsvarende for helårsboliger.

Men der er dog også en helt række specifikke overvejelser, der gør sig gældende for sommerhuse.

De overvejelser vil du få hjælp til her.

Er det et godt tidspunkt at købe sommerhus på?

Selvom du måske allerede har besluttet dig for at købe et sommerhus, så kan det alligevel godt være, at tvivlen nager.
Er det virkeligt et godt tidspunkt at købe et sommerhus på?
Det er der heldigvis meget, der tyder på, at det er.
De nyeste tal fra dansk statistik viser, at der i løbet af ti år er sket en stigning på 25 % i udlejningen af sommerhuse.
Det er primært tyskerne, der lejer de danske sommerhuse, men danskerne har også for alvor fået øjnene op for den gode mulighed for at holde ferie i hjemlandet.
Om tendensen vil forsætte de kommende år, kan man kun spekulere om, men det er langt fra utænkeligt.
I en travl hverdag er mange danskere begyndt at sætte pris på den stille tilværelse i et sommerhus og de gode muligheder for at komme helt tæt på naturen og familien.
En anden faktor, der kan gøre sommerhuse mere populære fremover, er en øget klimabevidsthed. Mange danskere har fået øjnene op for de negative effekter ved flyrejser til udlandet og kan tænkes at ville sætte mere fokus på ferie i hjemlandet.
Endeligt vil Coronakrisen sandsynligvis få flybilletterne til at stige i pris fremover, hvor også grønne afgiftes kan tænkes at hæve transportomkostningerne. Så du behøver altså næppe frygte, at markedet for sommerhuse de kommende år vil falde i værdi.

Hvordan finder jeg et sommerhus, der passer til min økonomi?

Inden at du forelsker dig hovedkulds i et sommerhus, er det godt at have et realistisk overblik over din økonomi, så du ikke ender med at blive skuffet, hvis du alligevel ikke har råd til dit foretrukne sommerhus.

Der er mange måder at finansiere et sommerhuskøb på. Hvis du har besluttet dig for at købe et sommerhus, har du sikkert god luft i økonomien, men det er trods alt de færreste, der har penge nok i madrassen til at købe et sommerhus kontant.

Heldigvis kan du efter en lovændring i 2017 nu finansiere op til 75 % af sommerhusets pris med et fordelagtigt realkreditlån, hvor det tidligere var 60 %.

Du skal selv kunne ligge 5 % i udbetaling, mens de resterende 20 % kan finansernes med et normalt banklån. Din bank vil hurtigt kunne give dig et overblik over dine lånemuligheder og udstyre dig med et gratis lånebevis.

Med styr på det økonomiske kan du fokusere på den sjove del, som er at finde det helt rigtige sommerhus til dine behov.

Ligesom ved normale helårsboliger har beliggenheden stor indflydelse på sommerhusets pris. Så hvis priserne virker meget høje, der hvor du kigger, så prøv at se på mulighederne i andre områder eller landsdele.

I modsætning til et normalt huskøb, hvor afstand til job, skole, venner og familie typisk begrænser din søgning til et specifikt område, så er der intet i vejen for at eje et sommerhus i en anden landsdel. Det kan tilmed give et frisk pust at opleve omgivelser, der ligger langt fra det normale.

Du bør dog være opmærksom på, at afstanden til din faste bolig har stor betydning for din anvendelse af sommerhuset.

I gennemsnit har de danske sommerhusejere 79 kilometer til deres sommerhus fra deres bopæl. Kommer distancen over 100 kilometer, bliver det svært at anvende sommerhuset til weekendbesøg, da meget af tiden i så fald vil gå til transport.

Dertil skal også ligges udgifter til transport som benzin, brotakst osv. Men planlægger du at udleje dit sommerhus og kun anvende det i de længere ferier, kan det godt være, at en længere distance vil fungere.

Ikke overraskende ligger de dyreste sommerhuse typisk ud til vandet. Så hvis havudsigt ikke er vigtigt for dig, kan du spare mange penge ved at kigge lidt længere ind i landet. Der er aldrig langt til vandet i Danmark, så det kræver alligevel sjældent mere end en rask cykeltur eller kortere biltur at komme ud til kysten.

Hvad skal jeg være opmærksom på ved sommerhuse?

Når du har fået et sommerhus i kikkerten, der passer til din økonomi og ikke ligger for langt væk, gælder mange af de samme overvejelser som ved et normalt boligkøb. Det kan være:

  • Størrelse: Er der plads til at hele familien kan boltre sig, og er der gæsteværelser, hvis det skulle være nødvendigt?
  • Tilstand: Er huset energivenligt, og er de løbende udgifter høje eller lave? Skal der foretages reparationer i den nærmeste fremtid, eller er huset umiddelbart indflytningsparat?
  • Lokation: Er nærområdet naturskønt og roligt? Hvordan er indkøbsmulighederne?

Der er dog også en lang række forhold, som har særlig betydning, når det kommer til sommerhuse, og som både kan have betydning for prisen og din glæde ved huset.

Som udgangspunkt må et sommerhus, som navnet indikerer, kun bebos i sommerhalvåret, der strækker sig fra 1. marts til 31. oktober. Dvs. at du primært kommer til at bebo sommerhuset i de varme måneder, og så betyder udendørsfaciliter og omkringliggende natur ekstra meget.

Især haven har for de fleste sommerhusejere stor betydning.

En stor og rummelig have giver plads til boldspil med børnene, grillaftener i sommervarmen og mange andre hyggelige udeaktiviteter.

Omvendt betyder en stor have typisk også, at havehandsker skal på og arbejdsredskaber findes frem med jævne mellemrum, så du ikke lige pludselig befinder dig midt i en jungle.

Hvis du i forvejen har en rummelig have derhjemme, kan der blive nok at se til, når begge haver skal vedligeholdes hen over sommeren.

Her spiller afstanden fra din bopæl også ind.

Har du kort afstand til dit sommerhus, kan du bruge en lørdag eller søndag til at arbejde i haven, mens en stor have, der kræver meget vedligeholdelse, og en lang distance til sommerhuset, sjældent er en god kombination.

Øvrige faciliteter i lokalområdet kan også have stor betydning. Har du børnene med på et længere sommerhusophold, kan det nogle gange gå hen og blive lidt kedeligt.

Legepladser, minigolf og badestrande kan virkeligt give sommerferien et pift, og langt de fleste sommerhusområder emmer da også af liv om sommeren.

Planlægger du at bruge sommerhuset som et pusterum væk fra storbyens trængsel og alarm, vil det være en god idé at lede efter et isoleret sommerhus, der ikke ligger i de mest turistbefærdede områder.

Har du planer om at udleje dit sommerhus i de perioder, hvor du ikke selv anvender det, skal du udover reglerne på området også sætte dig ind i markedsforholdene. Der er nemlig stor forskel på, hvor stor efterspørgslen er efter sommerhuse til udleje. Da langt de fleste sommerhusejere kommer fra Tyskland, er det især i Syddanmark og på den jyske vestkyst, der er gang i lejermarkedet, men også Bornholm følger godt med.

Hvordan får jeg lukket handlen?

Du har fundet det helt perfekte sommerhus og har allerede mentalt planlagt sommerferien, og hvordan huset skal indrettes. Men inden da skal handlen lukkes, og her er der mange detaljer, der skal falde på plads.

Ingen bolighandel er ens, og uanset om der er tale om dit første huskøb, eller du har en lang erfaring med køb af fast ejendom, vil det være en fordel med rådgivning af en købermægler undervejs.

Sommerhusets sælger har typisk en ejendomsmægler på sin side, og selvom denne er interesseret i at lave en aftale, begge parter kan være tilfredse med, så er det klart, at ejendomsmægleren primært er på sælgers side.

Derfor bør du gøre dit hjemmearbejde så godt som muligt, inden du forsøger at forhandle om prisen.

Se på de faktiske salgspriser for andre sommerhuse i området. Er de lavere end udbudsprisen på det sommerhus, du overvejer at købe, bør du kunne forhandle dig frem til en lavere pris.

Det samme gør sig gældende, hvis sommerhuset har været til salg længe, uden at en køber endnu er bidt på krogen.

I det hele taget er det fornuftigt med rådgivning, inden du sætter din signatur på købsaftalen.

Gode råd, når du skal købe sommerhus, behøver ikke koste penge.

Du kender højst sandsynligt venner eller kollegaer, der ejer et sommerhus.

Tag en snak med dem, og hør om deres erfaringer. De kan sandsynligvis give dig et par gode tips, der kan lette købsprocessen.

Et andet godt alternativ er at få professionel køberrådgivning.

En køberrådgiver vil kunne hjælpe dig igennem hele købsprocessen fra prisforhandling til udarbejdelse af købsaftalen.

Køberrådgiveren vil kunne give ejendomsmægleren modspil i en forhandlingssituation, hvilket ofte resulterer i en markant prisnedsættelse.

Købsrådgiveren vil især være behjælpelig, når købets forskellige juridiske dokumenter, skal udarbejdes.

Med den rette rådgivning kan du få skrevet forbehold i din købsaftale, så du har mulighed for at bakke ud af købsaftalen, uden at skulle kompensere sælger, hvis du opdager kritisable forhold efter overdragelsen af sommerhuset.

Hos Kompletkøberrådgivning.dk kan vi hjælpe dig igennem hele købsprocessen.

Kontakt os til en uforpligtende snak om dit sommerhus på +45 70 40 42 43

Skrevet af Tue Elmose Trnka

Direktør