15 jun 2020

Går du og drømmer om at købe et sommerhus? – spar penge med disse råd

Et sommerhuskøb kan være en lige så stor beslutning som et huskøb, og der følger også de helt samme bekymringer og uvisheder med. Hos Komplet Køberrådgivning vil vi gerne hjælpe dig bedst muligt igennem dit køb af sommerhus. Vi har derfor lavet nedenstående guide til fremtidige sommerhusejere – så har du alle overvejelser med.

Er det et godt tidspunkt at købe sommerhus på?

Selvom du måske er endt på denne side, fordi du allerede har besluttet dig for at købe et sommerhus, kan det alligevel være, at tvivlen nager. For er nu virkeligt et godt tidspunkt at købe et sommerhus på?

Det er der heldigvis meget, der tyder på, at det er.

De nyeste tal fra dansk statistik viser, at der i løbet af ti år er sket en stigning på 25 % i udlejningen af sommerhuse. Det er primært tyskerne, der lejer de danske sommerhuse, men danskerne har også for alvor fået øjnene op for den gode mulighed for at holde sommer i Danmark. Om tendensen vil fortsætte de kommende år, kan man kun spekulere om, men det er langt fra utænkeligt.

I en travl hverdag er mange danskere begyndt at sætte pris på den stille tilværelse i et sommerhus og de gode muligheder for at komme helt tæt på naturen og familien. En anden faktor, som vi tror på, gør sommerhuse mere populære fremover, er en øget klimabevidsthed. Mange danskere har fået øjnene op for de negative effekter ved flyrejser til udlandet og det kan betyde, at der i fremtiden vil være større fokus på at holde ferien hjemme i Danmark.

Endeligt vil Coronakrisen sandsynligvis få flybilletterne til at stige i pris, hvor grønne afgifter kan tænkes at hæve transportomkostningerne. Du behøver derfor ikke frygte, at markedet for sommerhuse vil falde i værdi de kommende år. Hvil i din beslutning, køb et sommerhus og nyd din nye og skønne oase til fred, ro og samvær.

Hvordan finder jeg et sommerhus, der passer til min økonomi?

Inden du forelsker dig hovedkulds i et sommerhus, er det en god idé at have et realistisk overblik over din økonomi. På den måde ender du ikke med at blive skuffet, hvis du alligevel ikke har råd til at købe dit foretrukne sommerhus.

Der er mange måder at finansiere et sommerhuskøb på. Hvis du allerede har besluttet dig for at købe et sommerhus, har du sikkert god luft i økonomien, men heldigvis kan du efter en lovændring i 2017 nu finansiere op til 75 % af sommerhusets pris med et fordelagtigt realkreditlån, hvor det tidligere var 60 %. Du skal selv kunne lægge 5 % i udbetaling, mens de resterende 20 % kan finansieres med et normalt banklån.

Din bank vil hurtigt kunne give dig et overblik over dine lånemuligheder og udstyre dig med et gratis lånebevis. Når du har styr på økonomien, kan du fokusere på den sjove del – nemlig at finde det helt rigtige sommerhus til dine behov.

Gør dig overvejelser om prisen og dertilhørende faktorer

Ligesom ved normale helårsboliger har beliggenheden stor indflydelse på sommerhusets pris. Hvis priserne derfor virker meget høje, der hvor du kigger, kan du prøve at se muligheder i andre områder eller landsdele.

I modsætning til et typisk huskøb, hvor afstand til job, skole, venner og familie typisk begrænser din søgning til et specifikt område, så er der intet i vejen for at eje et sommerhus i en anden landsdel. Det kan tilmed ses som en fordel for mange, da du så har mulighed for at opleve nye omgivelser, der ligger langt fra det normale.

I gennemsnit har de danske sommerhusejere 79 kilometer til deres sommerhus fra deres bopæl. Kommer distancen over 100 kilometer, bliver det svært at anvende sommerhuset til weekendbesøg, da meget af tiden så vil gå med transport. Dertil skal også lægges udgifter til transport som benzin, brotakst osv. Overvejer du at købe et sommerhus for at leje det ud og kun bruge det i længere ferier, kan det naturligvis sagtens fungere med en længere distance.

Det er ikke overraskende, at de dyreste sommerhuse typisk ligger ud til vandet. Er havudsigt ikke vigtigt for dig, kan du derfor spare mange penge ved at kigge lidt længere ind i landet. Der er aldrig langt til vandet i Danmark, så det kræver alligevel sjældent mere end en rask cykeltur eller en kortere biltur at komme ud til kysten.

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg overvejer at købe et sommerhus?

Når du har fundet et sommerhus, der passer til din økonomi og ikke ligger for langt væk, gælder mange af de samme overvejelser, som ved et normalt boligkøb.

Det kan være:

  • Størrelse. Er der plads til at hele familien kan boltre sig, og er der gæsteværelser, hvis det skulle være nødvendigt?
  • Tilstand. Er huset energivenligt, og er de løbende udgifter høje eller lave? Skal der foretages reparationer i den nærmeste fremtid, eller er huset indflytningsklart?
  • Lokation. Er nærområdet naturskønt og roligt? Hvordan er indkøbsmulighederne?

Ud over disse er der dog også en lang række forhold, som har særlig betydning, når det kommer til køb af sommerhus, og som både kan have betydning for prisen og din glæde ved huset.

Vær opmærksom på sommerhusets faciliteter

Som udgangspunkt må et sommerhus, som navnet indikerer, kun være beboet i sommerhalvåret, der strækker sig fra d. 1. marts til 31. oktober. Dvs. at du primært kommer til at være i sommerhuset i de varme måneder, og så betyder udendørsfaciliteter og omkringliggende natur ekstrameget.

Især haven har for de fleste sommerhusejere stor betydning. En stor og rummelig have giver plads til boldspil med børnene, grillaftener i sommervarmen og mange andre hyggelige udeaktiviteter. Omvendt betyder en stor have typisk også, at havehandsker skal på og arbejdsredskaber findes frem med jævne mellemrum, så du ikke lige pludselig befinder dig midt i en jungle. Det kan derfor være værd at overveje om du har tiden og overskuddet til at holde en stor have ved lige – især hvis du også derhjemme har en rummelig have.

Her spiller afstanden fra din bopæl også ind. Har du kort afstand til dit sommerhus, kan du bruge en lørdag eller søndag på at arbejde i haven, mens en stor have, der kræver meget vedligeholdelse, og en lang distance til sommerhuset, sjældent er en god kombination.

Øvrige faciliteter i lokalområdet kan også have stor betydning. Har du børnene med på et længere sommerhusophold, kan det være, at de synes, det kan blive kedeligt at blive i sommerhuset. Legepladser, minigolf og badestrande kan derfor være en stor faktor i, at I får en god sommerferie. Planlægger du at bruge sommerhuset som et pusterum væk fra storbyens trængsel og larm, vil det være en god idé at lede efter et isoleret sommerhus, der ikke ligger i de mest turistbefærdede områder.

Udlejning af sommerhus

Har du planer om at udleje dit sommerhus i de perioder, hvor du ikke selv anvender det, skal du, ud over reglerne på området, også sætte dig ind i markedsforholdene. Der er nemlig stor forskel på, hvor stor efterspørgslen er efter sommerhuse til leje. Da langt de fleste sommerhusejere kommer fra Tyskland, er det især i Syddanmark og på den jyske vestkyst, der er gang i lejemarkedet, men også Bornholm følger godt med.

Hvordan får jeg lukket handlen?

Du har fundet dit drømmesommerhus og har allerede mentalt planlagt sommerferien, og hvordan huset skal indrettes. Men inden da skal handlen lukkes, og her er der mange detaljer, der skal falde på plads, før du kan kalde dig sommerhusejer.

Ingen bolighandel er ens, og uanset om der er tale om dit første huskøb, eller du har en lang erfaring med køb af fast ejendom, vil det være en fordel at få rådgivning af en købermægler undervejs. Sommerhusets sælger har typisk en ejendomsmægler på sin side, og selvom denne er interesseret i at lave en aftale, som begge parter kan være tilfredse med, så er det klart, at ejendomsmæglerne primært er på sælgers side. Derfor bør du gøre dit hjemmearbejde så godt som muligt, inden du forsøger at forhandle om prisen.

Se på de faktiske salgspriser for andre sommerhuse i området. Er de lavere end udbudsprisen på det sommerhus, du overvejer at købe, bør du kunne forhandle dig frem til en lavere pris. Det samme gør sig gældende, hvis sommerhuset har været til salg længe, uden at en køber endnu har vist sin interesse – i det hele taget er det fornuftigt med rådgivning, inden du sætter din underskrift på en købsaftale.

Køberrådgivning til dit sommerhuskøb

Hos Komplet Køberrådgivning kan vi give dig professionel køberrådgivning til dit sommerhuskøb. Vores køberrådgivere kan hjælpe dig gennem hele købsprocessen – lige fra prisforhandling til udarbejdelse af købsaftalen. Køberrådgiveren vil kunne give ejendomsmægleren modspil i en forhandlingssituation, hvilket ofte resulterer i en markant prisnedsættelse. Derudover vil en køberrådgiver især være behjælpelig, når købets forskellige juridiske dokumenter skal udarbejdes og gennemgås.

Står du over for et køb af sommerhus, kan du også, med den rette rådgivning, få skrevet forbehold i din købsaftale, så du har mulighed for at bakke ud af købsaftalen, uden at skulle kompensere sælger, hvis du opdager kritisable forhold efter overdragelsen af sommerhuset.

Hos Komplet Køberrådgivning kan vi hjælpe dig gennem hele købsprocessen af dit sommerhus. Vi kan agere som din rådgiver og boligadvokat for køb af sommerhus. Det er din sikkerhed for en proces, der er 100 % bekymringsfri.

Kontakt os til en uforpligtende snak om dit køb af sommerhus på +45 69 69 29 11.

Skrevet af Tue Elmose Trnka

Direktør