05 okt 2020

Økonomisk rådgivning ved boligkøb – Køberrådgivning

Har du drømmeboligen i tankerne?

Måske er du førstegangskøber, eller måske har du prøvet det flere gange før.

Uanset hvad er det langt de fleste, der er nødt til at optage lån, når de skal foretage køb af bolig.

Når du skal optage lån, er det afgørende, at lånet passer til din økonomi og din både nuværende og fremtidige livssituation.

Her hos Komplet Køberrådgivning har vi lavet en guide til økonomisk rådgivning til dit boligkøb, som du kan finde inspiration i.

Køb af bolig er en stor beslutning i livet og måske en af de vigtigste investeringer i dit liv.

Du står sikkert med et hav af ubesvarede spørgsmål omkring din økonomiske situation i forhold til dit potentielle boligkøb.

I den forbindelse kræves en solid og sund økonomi og kompetent, både økonomisk hjælp og køberrådgivning, der kan sikre dig, at du kommer trygt og sikkert igennem dit boligkøb.

Der er mange ting at forholde sig til ved et huskøb – både det økonomiske og det rent praktiske.

Hele den økonomiske proces kan virke uoverskuelig, men i denne guide har vi samlet en række ting, som du skal være opmærksom på, når du søger økonomisk rådgivning.

Læs med her og bliv klogere på dine forskellige muligheder, når det gælder økonomisk rådgivning ved boligkøb.

Køberrådgivning – Derfor har du brug for en køberrådgiver

Et boligkøb er en livsændrende beslutning og en afgørelse, de færreste kan eller skal stå helt alene med.

Der er en lang række faktorer, som du skal være særlig opmærksom på, når du har et boligkøb i tankerne.

Derfor er det vigtig at få hjælp udefra fra b.la. en køberrådgiver, som kan vise sig at være din bedste ven i købsprocessen.

Selvom der ikke er noget krav om, at man skal have en køberrådgiver, anbefales det alligevel at alliere sig med en køberrådgiver ofte også kaldet købermægler, som du altid kan gå til, hvis du har spørgsmål eller er i tvivl i forbindelse med det huskøb, som du står over for.

Det er vigtigt at få hjælp af en køberrådgiver af flere årsager. Der er nemlig mange forhold, som du skal være opmærksom på ved et huskøb.

En kyndig køberrådgivning er den rådgivning og vejledning, som du kan få igennem hele købsprocessen, når du står og skal investere i en ny bolig, og som kan være med til at sikre dig, at huskøbet bliver en behagelig oplevelse.

Køberrådgivning kan være en rigtig smart løsning, der kan spare dig for både besvær, tid og penge.

Det at skulle købe et hus, er ikke altid den mest gennemskuelige proces, og du kan nemt miste overblikket, da der er en række ting, som du skal tage stilling og forholde dig til.

Købers repræsentant fra start til slut

Med køberrådgivning kan du være sikker på, at huskøbet altid er på den rette kurs og at køberrådgiveren har det overblik, du ikke altid er i besiddelse af.

Som huskøber er køberrådgiveren din repræsentant i købsforhandlingerne, og skal som uvildig part i købsprocessen udelukkende være med til at varetage dine interesserer.

Sælgers repræsentant er i denne sammenhæng ejendomsmægleren, der skal sørge for, at sælger får den bedste mulige handel til den højeste pris og med de bedste vilkår.

Det er modsat køberrådgivers opgave at forhandle og få presset prisen så langt ned som muligt til din fordel.

Køberrådgiveren skal være på sidelinjen i hele processen og være med til at rådgive og vejlede omkring alt i forbindelse med hushandelen. Det er han eller hendes opgave at gennemtjekke, at alt er, som det skal være, og skal altid tale din sag og til din fordel.

Her er det b.la. køberrådgiverens opgave at undersøge og tjekke alle relevante papirer og samtidig rådgive dig omkring områder, der ville være relevante for dig.

Der er en række punkter, som bør være en del af enhver køberrådgivning herunder:

  • Boligens stand skal tjekkes og undersøges
  • Gennemgang af købsdokumenter og andre relevante dokumenter
  • Forhandling af pris og vilkår
  • Juridisk bistand

En tryg og sikker købsaftale

Køberrådgiveren vil ligeledes rådgive omkring både praktiske, administrative og økonomiske elementer i forbindelse med indgåelse af en købsaftale, og samtidig varetage diverse forvaltningsmæssige opgaver.

Med en køberrådgiver er du sikker på at få en tryg og sikker købsaftale i hus. Køberrådgiveren skal sammen med dig, fra start til slut, være med til at undgå faldgruber, uforudsete udgifter og ubehagelige overraskelser i forbindelse med dit boligkøb.

Uanset om det er første eller måske sidste gang, du skal købe hus, er det altid en god idé at have en dygtig og erfaren køberrådgiver med på råds.

Oftest kan det også være fordelagtigt at få flere forskellige øjne på sagen f.eks. en kombination af en advokat, bankrådgiver og en byggesagkyndig.

Ud fra deres faglige vurdering kan du træffe de rigtige valg.

Juridisk assistance

I forbindelse med et huskøb er der naturligvis også en række vigtige juridiske dokumenter, der skal være i orden. Her er det ofte også køberrådgiveren, der gennemgår disse og tager sig af købsaftalen og andre juridiske papirer.

Det er rigtig vigtigt, at alt det juridiske er på plads og i orden. Det kan få store konsekvenser, hvis der er fejl og mangler i disse papirer, og derfor er det vigtig, at du får en professionel til at gennemgå disse, og ikke selv står med dét store ansvar.

Økonomisk rådgivning fra banken

Der er flere forskellige muligheder, når det kommer til økonomisk rådgivning ved boligkøb, herunder både bankrådgivning og uafhængig rådgivning.

Du kan spare dig selv for en del penge og tid ved at vælge den rigtige løsning til dig og dit behov.

Det at købe bolig kræver, at du skal træffe en lang række oftest svære økonomiske valg.

I den forbindelse har mange brug for økonomisk hjælp til at tage disse mange beslutninger.

Derfor kan det være en god idé at søge hjælp hos en finansiel rådgiver, der med den rette erfaring og en bred viden indenfor markedet, kan hjælpe dig på rette vej.

Når man køber bolig, er det mest almindelige at optage et realkreditlån og et banklån til at finansiere huskøbet.

Er du en af dem, der står over for et huskøb, overvejer du sikkert som andre, at få deres økonomiske rådgivning omkring lånemuligheder etc. fra deres bankrådgiver.

Her får du kompetent køberrådgivning fra den bank, som kender dig og din økonomi, og kan vejlede dig trygt og sikker igennem processen. Sammen med din bankrådgiver vil du kunne finde ud af, hvor meget du kan låne for, og hvilken type lånemuligheder du har.

Denne form for rådgivning virker i praksis gratis, da du som sådan ikke skal betale, når du går fra et møde med din bankrådgiver.

Men her skal du dog alligevel være særlig opmærksom på, at banken også er en forretning, der skal tjene penge igennem gebyrer og renter.

Derfor kan du ikke se din bankrådgiver, som en uafhængig økonomisk rådgiver, da denne også skal fungere som sælger, som næppe vil anbefale bankens billigste løsninger ift. til f.eks. et boliglån.

Når du skal træffe en stor beslutning om hus eller lejlighedskøb og ønsker økonomisk rådgivning fra banken, skal du derfor hele tiden have i baghovedet, at din bankrådgiver også har andre interesser end blot at rådgive dig til din fordel.

Disse lever nemlig af at sælge bankens produkter og løsninger til deres kunder. Selvom du kun er interesseret i økonomisk rådgivning, i forhold til dit boligkøb, vil din bankrådgiver i samme ombæring forsøge at sælge dig en ordning til din pension eller andre af bankens finansielle produkter.

Komplet Køberrådgivning samarbejder med realkredit eksperter, som vi kan henvise til såfremt du ønsker at benytte vores rådgivning – ofte kan vores samarbejdspartner skaffe boliglån til en lavere månedlig ydelse og måske gøre at du kan købe drømmeboligen alligevel.

Uafhængig og uvildig rådgivning til dit huskøb

Udover rådgivning fra banken har du også andre muligheder for økonomisk rådgivning, når det gælder lånemuligheder til dit huskøb.

Alternativet er at få en uafhængig rådgivning fra en uvildig rådgiver, der udelukkende varetager dine personlige interesser og vil finde økonomiske løsninger til din fordel og ikke til egne interesser.

En uafhængig økonomiskrådgiver har ingen salgs interesser, men er oftest honorarlønnet eller lønnet på timebasis.

Samtidig kan der også være en del penge at spare ved at vælge denne form for rådgivning. Disse er nemlig ikke provisionslønnet, men tjener kun på penge deres rådgivning fremfor salg af produkter.

En uafhængig økonomirådgiver vil modsat banken give dig et større overblik og helhedssyn på dine forskellige muligheder.

På den måde har du mulighed for at træffe den rigtige beslutning ud fra et oplyst grundlag, hvor du får præsenteret alle dine muligheder.

Den økonomiske rådgiver vil oftest udvide dine muligheder og typisk rådgive om økonomiske områder din bankmand eller -dame slet ikke vil komme ind på.

Det kan derfor godt betale sig at få en uafhængig økonomisk rådgivning, når du står over for et boligkøb, og du vil kunne få langt mere ud af dine penge.

Dog skal du stadig være opmærksom på at selvom den uvildige rådgiver ikke som sådan har nogle økonomiske interesser, er disse stadig interesseret i at bevare dig som kunde hos dem.

Derfor vil deres rådgivning oftest være indbefattet af en løsning, der vil strække sig over en længere periode og deraf en fastholdelse af dig som kunde.

Den uafhængige økonomiske rådgiver behøver desuden ikke at være godkendt af Finanstilsynet, så længe de ikke rådgiver eller sælger konkrete finansielle produkter til dig.

Kontakt Komplet Køberrådgivning hvis du ønsker at høre mere om hvordan vi som køberrådgiver kan hjælpe dig med at få tryghed igennem hele boligkøbsprocessen.

Skrevet af Tue Elmose Trnka

Direktør