02 nov 2021
Hvor meget skal man have til udbetaling på hus?
Når du har sat dig for at købe et hus eller en ejerlejlighed, er det ikke en beslutning, der kommer uden en helt masse overvejelser. Det er kun naturligt – for for de fleste mennesker er det noget, der involverer finansiering gennem pengeinstitutter og banker. I dag er der visse regler, der siger, at man ikke længere kan finansiere hele beløbet via lån alene. Der skal principielt falde en udbetaling, som kommer fra din egen opsparing, eller nogle penge, som du på anden vis selv bringer til bordet.
Men hvor meget skal du egentlig selv punge ud med i udbetaling? Det er det, vi forsøger at skabe overblik over her på siden. Her stiller vi blandt andet skarpt på de nye regler om udbetaling til hus, samt i hvilke tilfælde der kan være af undtagelser til reglerne.
Har du brug for vores specialiserede kompetence inden for uvildig køberrådgivning, kan du finde mere information om vores service ved at følge linket. Du er også altid velkommen til at kontakte os for at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig sikkert gennem hele købsprocessen.
Ny lov om udbetaling på hus
Tidligere var det normalen, at man eksempelvis kunne få finansieret sit nye hus gennem et lån fordelt på et realkreditlån på 80 % af husets pris og de resterende 20 % gennem et lån i banken. Sådan er det ikke længere på grund af de nye regler inden for finansiering af boligkøb. I 2015 kom der en regel, der siger, at 5 % af købesummen skal betales af dig selv, når du køber hus.
Konstruktionen af boliglånet er derfor typisk sådan i dag, at 80 % af købesummen fortsat hentes gennem et lån i et realkreditinstitut, mens 15 % lånes i banken, og de sidste 5 % kommer i form af en udbetaling fra dig som køber – ofte gennem en form for opsparing. Banklånet må maksimalt udgøre 15 % af det samlede lån – men derudover kan du naturligvis lægge mere i udbetaling, hvis du har midlerne til det. Spørgsmålet om, hvor mange penge du skal kunne lægge udbetaling, afhænger derfor af prisen på det pågældende hus eller den pågældende ejerlejlighed.
Vær opmærksom på undtagelser vedrørende lov om udbetaling til hus
Som tidligere nævnt findes der et par undtagelser til de forholdsvist nye regler om udbetaling til hus. Undtagelser, hvor du slipper for at skulle lægge en udbetaling på de minimum 5 % af købssummen. En af mulighederne for at få dispensation for udbetalingen er, at du lige er dimitteret fra en videregående uddannelse og er førstegangskøber. Her har du muligheden for at få finansieret dit nye hus udelukkende gennem realkreditlån og et lån i banken – præcis som det var tilfældet før 2015. Det kræver dog, at der er nogle særlige forhold, som er på plads, for at dispensationen kan opnås.
Blandt andet skal dit rådighedsbeløb efter realiseringen af huskøbet være højere end det, som din bank normalt tager udgangspunkt i, når de rådgiver om køb af bolig. Derudover skal der også være mulighed for at nedbringe restgælden på boligen til 95 % allerede inden for de første par år efter købet. Og slutteligt skal du ikke tidligere have haft muligheden for selv at spare op til den pågældende udbetaling til huset. Det sidste giver dog ofte helt sig selv, hvis du er nyuddannet på en videregående uddannelse. Men med den nyligt ændrede økonomiske situation har du derfor mulighed for at begynde at betale af på boligen med det samme – hvorfor dispensationen i dette tilfælde også er mulig.
Kontakt os vedrørende rådgivning om udbetaling til hus eller prisforhandling mv.
Hvis du har helt nye overvejelser eller bekymringer efter at have læst ovenstående, så forstår vi dig godt. Men det er netop derfor, vi er her. Vi er klar til at stå på din side gennem hele processen og give dig den relevante vejledning, så du forstår det til fulde. Det første skridt til det ultimative niveau af sikkerhed i købsprocessen er dog den personlige dialog.
Så indtast blot dit navn og dit telefonnummer i formularen nedenfor – så kontakter vi dig til en indledende snak om dine muligheder for et godt boligkøb allerede inden for 1 time.