K1, K2, K3 og de nye farveværdier – hvad betyder de?
I de tidligere tilstandsrapporter blev fejl og skader tildelt en K-anmærkning fra 1 til 3, hvor K1’erne betegnede mindre skader, som ikke har indflydelse på boligens eller bygningens funktion, og K3’erne blev brugt om graverende skader, der vil medføre svigt af bygningens funktion og eventuelt medføre skade på andre bygningsdele, hvis ikke skaden bliver udbedret så hurtigt som muligt.
Faktisk findes der også klassifikationen K0, som blev brugt om rent kosmetiske skader. En af de hyppige misforståelser bygger på, at en K3 altid er væsentligt dyrere at udbedre end en K2 eller en K1 – og sådan hænger det ikke sammen. Den talmæssige værdi er ikke direkte proportionel med prisen på at få skaden udbedret.
De nye farveanmærkninger og forskellen herpå har til formål at understrege, hvor akut det er at få den pågældende skade udbedret. En rød farveanmærkning vil således markere, at en kritisk skade skal udbedres snarest, mens en alvorlig skade med en gul anmærkning kan ordnes inden for et par år. Er skaden mindre væsentlig, markeres den med farven grå – mens den sidste anmærkning med farven sort bruges til at indikere, at der skal en nærmere undersøgelse til for at afdække en mulig skades karakter eller omfang.
Samtidig med tilstandsrapporten ændres også den særskilte rapport for elinstallationer, der overgår til en tilsvarende brug af farvekategorier. Kontakt os, hvis du har brug for en komplet gennemgang af en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport og få et værdifuldt indblik i, hvilken betydning de konkrete rapporter har for din kommende bolig og ikke mindst din økonomi.