20 dec 2021

Omvendt forældrekøb

Når det handler om forældrekøb, er der ikke længere kun tale om, at forældre køber en lejlighed til deres børn. Flere voksne vælger nu til dags at foretage et såkaldt omvendt forældrekøb, hvor de køber en bolig til deres forældre, der er noget oppe i årene og måske ikke længere selv kan overskue et huskøb. Ved det omvendte forældrekøb står du for alt besværet med finansiering og boligkøb, mens dine forældre senere lejer sig ind.

Ud over at slippe for besvær er der også en økonomisk gevinst at hente, hvis dine forældre er pensionister. Som lejere vil de få adgang til en boligydelse uden tilbagebetalingspligt.
Folkepensionister, der ejer deres bolig, får boligydelsen udbetalt som et lån. Boligydelsens størrelse afhænger blandt andet af dine forældres økonomi, størrelsen på boligen og huslejen.

Hvad skal du være opmærksom på ved et omvendt forældrekøb?

Mange af de samme råd og anbefalinger som ved et normalt forældrekøb gør sig også gældende, når du køber en bolig til dine forældre. I sidste ende er der ved begge typer af forældrekøb tale om normale lejeprocedurer mellem nærtstående voksne familiemedlemmer. Du bør derfor også ved et omvendt forældrekøb involvere banken og din køberrådgiver i hele processen for at få den bedst mulige handel.

Selvom processen langt hen ad vejen er den samme, er der ofte tale om en anden type boliger og en anderledes beliggenhed end ved et normalt forældrekøb. Hvor langt de fleste forældre køber en lejlighed til deres børn, køber mange børn et parcel- eller rækkehus til deres forældre. For ældre mennesker kan det være besværligt at bo i en lejlighed.

De mange trappetrin kan være fysisk udfordrende at bestige dag ud og ind, ligesom det heller ikke er nemt at udføre pligter i forhold til vedligehold og rengøring af fællesarealer.
Har dine forældre hele deres voksenliv boet i et hus, vil der også være tale om en stor omvæltning, hvis de pludseligt skulle finde sig til rette i en lejlighed.

I forhold til beliggenhed vælger mange pensionister at bo i mindre byer langt fra storbyens trængsel og alarm. Fordelen herved er, at der er langt mindre pres på boligmarkedet væk fra storbyerne, og du kan ofte få rigtigt meget hus for pengene. Det betyder dog også, at du ikke kan regne med, at boligen stiger i værdi. Så når dine forældre en dag skal på plejehjem eller flytter i ældrebolig, risikerer du at stå med en bolig, der kan være svær at sælge igen.

Fordele ved omvendt forældrekøb

Ligesom med forældrekøbet findes der fordele både for børn og forældre ved det omvendte forældrekøb. Den helt store fordel er naturligvis, at forældrene kan få en fornuftig bolig til en fordelagtig leje. Og når forældre bliver lejere i stedet for ejere, bliver det også relevant at kigge på boligtilskud. Såfremt forældrene eller forælderen er pensionist, kan man for eksempel få et månedligt tilskud på mere end 4.000 kroner, som man ikke skal betale skat af.

Få personlig uvildig rådgivning om det omvendte forældrekøb

Det kan være svært at bevare overblikket gennem alle trin i processen – og det kan ligeledes være svært at forstå alle fordelene ved et omvendt forældrekøb til fulde. For det er en længerevarende proces, hvor du skal forestå bolighandlen og måske samtidig indgå i en sideløbende dialog med dine forældre på sidelinjen. Derfor er der nok at se til, når du også skal sørge for din egen dagligdag ved siden af.

Med os som erfaren køberrådgiver får du en stabil sparringspartner på din side gennem hele købsprocessen, der også omfatter den økonomiske vejledning og juridiske bistand, der er essentiel, for at det omvendte forældrekøb med alle dets fordele bliver en realitet. Vi sørger for at bevare overblikket for både dig og dine forældre og sørger desuden for at klæde jer ordentligt på til at tage de vigtige beslutninger på et yderst velinformeret grundlag.

Går du med tankerne om at foretage et omvendt forældrekøb, og har du lyst til at høre mere om alle de interessante muligheder herfor, kan du sagtens ringe til os med det samme for at høre mere, inden du går videre på egen hånd. Du er også velkommen til at skrive til os – så vender vi tilbage til dig med svar på alle dine spørgsmål hurtigst muligt.

Vi glæder os til at hjælpe jer allesammen med en boligløsning, der giver glæde, mening og værdi for alle parter.

Skrevet af Tue Elmose Trnka

Direktør